Flyselskaberne strammer igen reglerne for din bagage. Per 15. januar 2018 er det ikke længere tilladt at indtjekke din nye ’smarte’ kuffert på flyet.
Siden UPS Airlines Flight 6, et fragtfly undervejs fra Dubai til Cologne’, i 2010 styrtede ned kort efter take off, har de internationale luftfartsmyndigheder haft blikket stift rettet mod de mange lithiumbatterier, der sendes hver dag. Styrtet var nemlig forårsaget af lasten af genopladelige lithiumbatterier, der uheldigvis brød i brand.
Siden 2010 er reglerne for transport af lithiumbatterier strammet mange gange, og 15. januar 2018 strammes de så endnu engang. Og denne gang er det især almindeligt rejsende flypassagerer, der mærker stramningen.
Er du blevet begavet med en ny og ’smart’ kuffert i julegave, kan du faktisk imødese problemer, hvis du ønsker at medbringe denne på flyrejsen. ’Smart bagage’ er eksempelvis kufferter udstyret med powerbanks, så du kan oplade din mobil eller tablet direkte i kufferten. Eller kufferter med indbygget genopladeligt batteri, og designet, så du kan sætte dig på dem og lade dig køre rundt i flyterminalen.
Medbringer du sådanne kufferter bliver det snart et krav, at du enten skal kunne medbringe kufferten i kabinen som håndbagage, og hvis det ikke er muligt skal batteriet fjernes fra kufferten og medtages i din håndbagage. Eneste undtagelse er, hvis batteriet er et lille knapcellebatteri.
Bagage med integreret og fastmonteret ‘powerbank’, der ikke kan fjernes, må slet ikke medtages i flyet hverken som indtjekket eller som hånd-bagage.
Markedet for ’smart bagage’ er i milliardklassen, men trods protester fra mange producenter, er det ikke lykkes at bløde de nye regler op. Og det kan du som passager nok være glad for.
Vidste du i øvrigt, at helt almindelige powerbanks altid skal medbringes som håndbagage? Eller, at du højst må medbringe 15 PED på rejsen? Hvis du har spørgsmål til reglerne kan du altid kontakte dit flyselskab eller lufthavnen.
[button size=”small” color=”orange” link=”https://www.isikkerhed.dk/iata-dgr-59th-edition-addendum/” target=”_top”]Læs mere om regelændringerne her![/button]
Fakta om lithiumbatterier
De populære lithiumbatterier, der findes i alt fra mobiltelefoner og powerbanks, over bærbare computere og akku-boremaskiner til elcykler og elbiler, har nemlig en mørk og for de fleste ukendt bagside. Når sådanne batterier beskadiges for eksempel ved gentagen overopladning eller gennem en fysisk skade ved at blive tabt under håndteringen, risikerer de at selvantænde. Uheldigvis selvantænder batterierne ikke altid med det samme, men kan overophede og først bryde i brand når flyet er lettet.. Og når batterierne først brænder er denne brand meget vanskelig at slukke. En giftig cocktail at transportere!